Húsvét másképp

Hozzászólás
Uncategorized

A tanárom beszélt erről a Narada Akadémián. Amiről szó volt, az most van, a húsvéti napok. Ebben a pár napban közelebb van az ég. Ez az újjászületés ideje. Indiában már sok száz évvel a kereszténység megjelenése előtt ünnepeltek ilyenkor.

“Ez eredetileg nem az az ünnep, ahol a család jóllakik és a lányok két hétig sikálják a hajukból amit beleöntenek. Ha valaki nem tormás-sonkás-főtt tojásos-vörösboros húsvétot élne át, akkor kegyelemképpen meg lehet érezni a Brahmant, a legfőbb lényt. (*) Ez egy feltétel nélküli kegyelem, ehhez nem kell jónak lenni. Szó szerint, húsvétkor megnyílik az ég és az atyai, napszerű szellemi energiák elérik a földet. Ez az energia mindannyiunkra kiárad és nekünk is fel kéne egy picit támadnunk benne. Több alkalommal voltam pont Indiában ilyenkor:  állnak a hinduk az óceánparton, vagy a folyók partján. Hajnal van még, látszik a hold. Néma csend. Lassan, a tengerből elkezd felemelkedni a nap és ezrek és tízezrek imádkozzák, mondják a gayatri mantrát. Kilométerek hosszú során a parton, hihetetlen hangzás … és tombolva kel fel a nap! Aki ebben a pillanatban ott áll a lelkét áthatja: tényleg megnyílik az ég.”

* : A jóga bölcseletben a Brahman a személytelen világmindenség, a világegyetem létezésének ős oka: magja, múltja, jelene.

Gayatri mantra:

“om bhur bhuvah svah tat savitur varenyam bhargo devasya dhimahi dhiyo yo nah pracodayat”

“Meditáljunk a Teremtő Isteni Fényforráson, mely a Nap Istenségén, Fény Atyán keresztül árad, és aki az Univerzumot teremtette és táplálja az Égi, s Földi lényeket. Azon, aki minden nehézséget elhárít, bűnt és tudatlanságot megtisztít és növeli az életerőt. Kérjük a Napkorongban megnyilvánuló Fény Világanyát, hogy világosítsa meg elménket és tisztítsa meg szívünket, hogy Isten megvilágosító fényében élhessünk!” (Bakos Attila fordítása)

2015 húsvét hétfő:

Időben ébredtem. Hűvös volt a reggel, de még napkelte előtt felértem a Bazilika elé.
Egyedül voltam. Ott készültek a képek.
Különleges, áldott reggel volt: még nem láttam ilyen napfelkeltét.

Hozzászólás